Ismerkedjünk meg őrseink neveivel! (III. rész)

A BÚBOSBANKA

Milyen szép név ez, de ha ismerjük a népi elnevezéseket is, akkor igen csak meglepődhetünk, miért választották ezt at újonc lányok az őrsük nevének. Pl.: banka, büdös banka, sáros banka, babuta, babuba, bugybóka, babuk, babuka, babucska, babutyka, budoga, dutka, daduk, dudoga, dod, szurtos dudu, büdös dod, baták, ganajmadár, jututu banka, szalakakóta. Igen sok név ragadt már erre a madárra. Melyik illik jobban a lányokra? Aki ismeri őket, könynen rájöhet a válaszra.

A búbos banka (Upupa epops) a madarak osztályának a szalakótaalakúak (Coraciiformes) rendjéhez tartozó a bankafélék (Upupidae) családjába tartozó Upupa nem egyetlen faja.Egyes rendszerek a bankaalakúak (Upupiformes) külön rendjébe sorolják.Korábban több rendszer (némelyik ma is) különálló fajként fogadta el az afrikai alfajt Upupa africana néven. Ennél a madárnál az evezőkön látható fehér sávok, fehér folttá olvadtak össze. Ez volt az elkülönítés alapja. A két feltételezett faj hangja, viselkedése és szaporodás biológiája oly mértékben megegyezett, hogy jelenleg legtöbbször azonos fajba sorolják őket.A Természetvédelmi Világszövetség külön fajként tartja nyilván a Madagaszkáron élő madarakat, Upupa marginata néven. A legtöbb rendszerben azonban ezeket is csak alfajnak tartják.Egy korábban élt nagytestű, feltehetően röpképtelen rokon faj Szent Ilona szigetén fodult elő. Ez a Szent Ilona-szigeti búbos banka (Upupa antaios), mely csak csontmaradványok alapján ismert. Kipusztulását a vadászatnak és a meghonosodott emlős ragadozóknak (mindenekelőtt macskáknak) köszönheti, röviddel azután, hogy a szigetet 1502-ben felfedezték.
Előfordulásukat tekintve Európában, Ázsiában és Észak-Afrikában is fészkelnek, telelni Afrika középső részére vonul. A nyílt állományú, rétekkel, legelőkkel szomszédos öreg erdők lakója, ahol a fészkeléshez odvas fákat talál. Megjelenik az emberek közelében is.

Forrás: wikipédia

Vélemény, hozzászólás?