100 év vagány – avagy a magyar cserkészet 100 éve

Ha van egy kis időd, és érdekel a cserkészet. Akkor neked ajánlom ezt a filmet.

A film első két része a magyarországi cserkészet történetét mutatja be a kezdetektől; Teleki Pálról, a gödöllői dzsemboriról, háborúkról készült korabeli filmhíradók, fényképek, történetek és elbeszélések segítségével. Mi volt az alapító, Baden-Powell filozófiája? Hogyan karolták fel a kallódó utcán tengődő fiatalokat, és segítettek nekik hasznosan eltölteni az idejüket? Hogyan fejlődött a cserkészet a kezdetekben? Mi volt a cserkészek szerepe a világháborúkban?

A harmadik epizódban betekintést nyerünk a határon túli magyar cserkészetbe, valamint az emigrációba kényszerült cserkészek munkájába, akik Németországban, Amerikában, Argentínában és számtalan külföldi országban folytatták tovább a cserkészmunkát, fogták össze a magyar közösségeket. Nemcsak Trianon, hanem a kommunista diktatúra is rengeteg magyart kényszerített a határokon túlra, mely közösségek a mai napig őrzik és adják generációról generációra a magyarság és cserkészet hagyományait, kultúráját. A film ennek is emléket állít és beszél az akkor megélt valóságról.

A dokumentumfilm negyedik része bemutatja azt a pluszt, ami a cserkészetet élménnyé, életformává teszi. Ez az epizód megpróbálja megfogalmazni, hogyan élik mindennapjaikat Magyarország legnagyobb ifjúságnevelő mozgalmának tagjai, kinek mit jelent a cserkészet, és miben rejlik a vonzereje. A Szövetség elnökségén és vezetőin keresztül közeli képet kaphatunk a mozgalom jellegzetes vonásairól, erejéről és még mindig aktuális nevelő értékéről, a cserkészmódszerről.

Vélemény, hozzászólás?