Gyurgyalag az év madara

Sokaknak talán nem mond ez semmit, de az idősebb cserkészek számára emlékek ezre reppen fel a gyurgyalag szó hallatán. Az alapító őrsök között szerepelt ez az őrs is. Mostanra már csak a zászlójuk őrzi az emléküket az otthon gyűjteményében.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület tavaly májusban zárult lakossági szavazása alapján 2013 év madara a gyurgyalag. Magyarország egyik legszínpompásabb madara a telet Afrikában tölti, csak a legmelegebb hónapokra látogat hozzánk költeni. Májusban érkezik és szeptember végére már el is hagyja a Kárpát-medencét.

15673733 bf108f1caf9810d1a931db8fa7476fb5 l

Partfalakban, telepesen (gyakran a partifecskékkel együtt) fészkelő faj. Főleg nagyobb termetű repülő rovarokkal táplálkozik. Speciális étrendje és fészkelési viselkedése miatt állományát számos veszély fenyegeti. Ezek közé tartozik a partfalak természetes eróziója és benövényesedése, az illegális homokbányászat, illetve hűvös időben előforduló méh zsákmányolása miatt a méhészetek közelében működő telepek megrongálása.

Az Év madara program célja és küldetése olyan fajok vagy madárcsoportok társadalmi szintű bemutatása, melyek védelmében a lakosság egészének vagy egyes csoportjainak (például gazdálkodók, vadászok, pedagógusok) különösen fontos szerepe van.

 A gyurgyalag állománya az 1998 óta végzett célzott felmérések adatai alapján 20-30 ezer pár közé tehető és ebben az időszakban mérsékelten csökkenő tendenciát mutat. Régebben az állományt jelentősen kisebbre – néhány ezer párra – becsülték, de jellemzőek voltak akár több száz páros nagyobb költőtelepei. Ma az állomány legnagyobb része 20 pár alatti telepeken költ. Fokozottan védett faj, természetvédelmi értéke százezer forint

Vélemény, hozzászólás?